Zemaljski muzej 2012. – 2013.

Simbolično zakovana vrata Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Simbolično zakovana vrata Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Zemaljski muzej 2012.-2013.

Prošli tjedan, točnije 04.10.2013. navršilo se godinu dana od zatvaranja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Zemaljski muzej je jedna od najstarijih muzejskih i znanstvenih institucija u BiH, čija znanstveno istraživačka djelatnost otpočinje od samog osnutka. Od 1889. počinje izlaziti najstarije znanstveno glasilo u Bosni i Hercegovini, Glasnik Zemaljskog muzeja, u kojem se publiciraju radovi brojnih istraživača iz područja arheologije, povijesti, etnologije i prirodnih znanosti. Zahvaljujući intezivnom terenskom radu stručnjaka Zemaljskog muzeja, kulturna baština BiH kontinuirano je sakupljana i prezentirana kulturnoj i znanstvenoj javnosti.

Djelatnost Zemaljskog muzeja kroz povijest ima neprocijenjivu  vrijednost za kulturni identitet BiH. Nakon 124 godine postojanja vrata Zemaljskog muzeja zatvorena su simboličnim zakivanjem daska s natpisom closed. Kriza kulturnih institucija rezultat je neodgovornog odnosa vladajućih struktura prema kulturi i samim institucijama.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

Projekt “Culture Shutdown”

U okviru projekta “Culture Shutdown” pokrenuta je putem interneta inicijativa upoznavanja lokalne i globalne kulturne javnosti o problemima i krizi kulturnih institucija u BiH. Kampanja kulturne osvještenosti pokrenuta je 04.III.2013. pod nazivom “Day of Museum Solidarity- March 4.” gdje se akciji pridružilo 225 muzejskih i obrazovnih institucija iz 40 zemalja diljem svijeta. Pojedini muzeji i galerije u okviru ovog projekta istaknuli su na svojim najreprezentativnijim eksponatima  vizualno upečatljivu traku s natpisom Culture Shutdown koja reprezentira simbolično zatvaranje vrata Zemaljskog muzeja za javnost povodom njegove 124. obljetnice postojanja. Akciju su medijski podržale ugledne svjetske informativne organizacije, društvene mreže i internetski portali.

Link na web stranice  projekta Culture Shutdown

http://www.cultureshutdown.net/

Leave a comment