Milanski edikt 313 – 2013

Službeni logo projekta Milanski edikt 313 - 2013, Srbija

Službeni logo projekta Milanski edikt 313 – 2013, Srbija

Tijekom 2013. obilježava se 1700. obljetnica od donošenja Milanskog edikta, zakonskog akta, kojeg su potpisali rimski carevi Konstantin i Licinije. Milanski edikt je proglas koji priznaje kršćanima ravnopravnost sa ostalim religijama u Rimskom Carstvu, donio ga je car Konstantin, nakon pobjede u bitci na Milvijskom mostu nad svojim suparnikom Maksencijem. Prema legendi, car Konstantin je imao viđenje znamenja na nebu i mistična iskustva u snu, nakon čega je od simbola iz vizije načinio znakovlje svoje vojske. Car je u svom viđenju vidio grčki natpis “ἐν τούτῳ νίκα”, koji znači “u ovom znaku ćeš pobijediti” (lat. In hoc signo vinces). Tada nastaje monogram od prva dva slova grčkog pisma u riječi Krist (grč. ΧΡΙΣΤΟΣ), slova hi i ro. Car Konstantin dao je izraditi vojni stijeg (labarum) s monogramom i vijencem na vrhu, uoči bitke na Milvijskom mostu. Rani kršćani prihvatili su ovaj monogram kao kršćanski simbol, stoga se od 4. stoljeća često primjenjivao u ranokršćanskoj umjetnosti.

Milvijski most u Rimu

Milvijski most u Rimu

Flavius Valerius Aurelius Constantinus Augustus, poznatiji pod imenom Konstantin Veliki ili Konstantin I, bio je 57. car Rimskog Carstva, vladao je u razdoblju od 306. do 337. godine.  Rođen je 272. godine u tadašnjem Naissusu, rimska provincija Moesia Superior, današnji grad Niš u Srbiji, umro je 337. u Nikomediji. Pravoslavna Crkva štuje Konstantina i njegovu majku Jelenu kao svece, dok Rimokatolička Crkva priznaje njegove zasluge za kršćanstvo titulom “Veliki”.

Tijekom cijele kalendarske godine 2013., pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve, održava se svečano obilježavanje jubileja pod nazivom “Milanski edikt 313 – 2013, Srbija”. Projekt proslave jubileja obilježen je brojnim kulturnim manifestacijama, simpozijima, arheološkim istraživanjima i aktivnostima zaštite antičke kulturne baštine.

Detalj zaštićenog arheološkog nalazišta (foto Đ. Bošković)

Detalj zaštićenog arheološkog nalazišta (foto Đ. Bošković)

Niški narodni muzej obilježio je jubilej Milanskog edikta izložbom “Hrišćanstvo u Nišu kroz vekove” u Konstantinovom rodnom gradu, gdje je postavom izložbe predstavljen razvoj kršćanstva od kasne antike do sadašnjice.

U Viminaciumu, glavnom rimskom gradu nekadašnje rimske provincije Moesia Superior, održana je tematska izložba “Konstantin Veliki i Milanski edikt 313. – Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije” u organizaciji Narodnog muzeja Srbije. Postav izložbe čini 180 predmeta, koji su u razdoblju od 18.05. do 18.06. 2013 bili izloženi u rimskoj vili, arheološkog lokaliteta Viminacium. Izložba je potom premještena u Narodni muzej Srbije, a od 19.09. biti će postavljena u galeriji Phillip Morris u Nišu.

Novinari u obilasku Viminaciuma, prostor domusa uređen mozaikom s motivom Konstantinovog monograma.

Novinari u obilasku Viminaciuma, prostor domusa uređen mozaikom s motivom Konstantinovog monograma.

Povodom jubileja Milanskog edikta, Vlada republike Srbije odobrila je sredstva za arheološka istraživanja, konzervaciju i izgradnju zaštitne konstrukcije nad arheološkim lokalitetom Medijana kod Niša. Luksuzna antička vila Medijana, izgrađena je za vrijeme cara Konstantina. Srbija je postala bogatija za još jedan zaštićeni antički lokalitet.

Arheološki lokalitet Medijana, luksuzna vila s peristilom iz doba cara Konstantina

Arheološki lokalitet Medijana, luksuzna vila s peristilom iz doba cara Konstantina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s