Zbirka u Gorici, Grude

Franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana Prvomčenika u Gorici, Grude

Stalni postav artefakta pronađenih tijekom arheoloških istraživanja u Ravlića pećini, Drinovci.

Stalni postav artefakta pronađenih tijekom arheoloških istraživanja u Ravlića pećini, Drinovci.

 

Stalni postav arheološko povijesne zbirke Sv. Stjepana od Imote, postavljen je tijekom 2006. godine u prostorijama Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, općina Grude. Izložbu čine eksponati pronađeni na sustavnim i zaštitnim arheološkim istraživanjima lokaliteta Šamatorje, Grabarje i Grotuša, koji su provedeni u razdoblju od 1995.-2003. godine, zatim brojni i raznovrsni pojedinačni nalazi pronađeni na području Gorice i Sovića.

Maketa crkve Sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, s ostacima bazilike i nekropolom.

Maketa crkve Sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, s ostacima bazilike i nekropolom.

Najstariji nalazi u zbirci pripadaju mlađem kamenom dobu (neolitiku), koji potječu iz Ravlića pećine u Drinovcima i s Pita. Krajem 19. stoljeća ispod gradine Pit (Pod Lemišom) otkriveno je delmatsko prapovijesno svetište s bogatim nalazima nakita i oružja iz starijeg i mlađeg željeznog doba.

U Šamatorju je otkrivena ranokršćanska bazilika, starohrvatska predromanička crkva s grobljem,  a na širem prostoru pronađeni su ostaci rimske nekropole, hrama i građevina.

Kontinuitet pokapanja nastavio se kroz mlađa povijesna razdoblja sve do današnjeg vremena. Na njivi Grabarje, provedeno je zaštitno istraživanje gdje je otkrivena rimska kovačnica i radionica. Na lokalitetu Grotuša prilikom zaštitnih istraživanja otkriveni su ostaci rimske luksuzne vile s podnim grijanjem, mozaicima i vodovodom.

Svi nalazi pronađeni tijekom arheoloških istraživanja Ravlića pećine 2008.-2010. godine deponirani su arheološku zbirku Sv. Stjepana u Gorici, tako da je najreprezentativniji dio  arheološke građe izložen u stalnom postavu. Posjetitelji mogu razgledati neolitičku keramiku ukrašenu tehnikom slikanja, koštano i kameno (kremeno) oruđe, te eksponate iz eneolitika i brončanog doba. U nakladi arheološke zbirke sv. Stjepana Gorica i Matice hrvatske Grude krajem 2012. godine kulturnoj i znanstvenoj javnosti predstavljena je monografija “Ravlića pećina” autora dr.sc. Brunislava Marijanovića.

 

1 thought on “Zbirka u Gorici, Grude

  1. Pingback: NAJAVA: Noć muzeja Gorica 2016. - Grude Online

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s