Humski bilizi i UNESCO

Humski bilizi pod zaštitom UNESCO-a

Srednjovjekovna nekropola Radimlja, Stolac, prije konzervatorskih zahvata.

Srednjovjekovna nekropola Radimlja, Stolac, prije konzervatorskih zahvata.

Na 40. zasjedanju UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu, održanom od 10. do 20. 07. 2016. u Istanbulu u Turskoj, Bosna i Hercegovina je upisala, zajedno s Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom, multinacionalnu nominaciju Stećci –srednjovjekovna groblja nadgrobnih spomenika na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Bosna i Hercegovina ima dosad dva upisana spomenika graditeljskog nasljeđa na popisu svjetske baštine UNESCO-a, a to su: područje Starog mosta grada Mostara (upisan 17.07.2005.) i Most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu (upisan 2007.) Zahvaljujući dugogodišnjoj kontinuiranoj suradnji nadležnih institucija 4 države, među 3300 poznata lokaliteta s više od 70.000 nadgrobnih spomenika nominirano je 30 srednjovjekovnih nekropola (BiH 22 lokaliteta, Hrvatska 2 lokaliteta, Srbija 3 lokaliteta i Crna Gora 3 lokaliteta). Brojnošću biliga ističe se bosanskohercegovačko područje, gdje je dosad zabilježeno 2687 lokaliteta s više od 60.000 biliga (stećaka). Inicijativu za upis srednjovjekovnih groblja na popis svjetske baštine pokrenula je BiH 2009., a prepoznavanjem važnosti nominacije prihvatile su je Hrvatska, Srbija i Crna Gora.

Srednjovjekovna nekropola Radimlja, Stolac

Srednjovjekovna nekropola Radimlja, Stolac

Bilizi, mramorovi ili kami su izvorni nazivi za srednjovjekovne kamene nadgrobne spomenike, a od 19. stoljeća uvriježio se opće prihvaćen naziv stećak. Najbrojnija srednjovjekovna groblja nalaze se na području Hercegovine. Među nominiranim lokalitetima na popis svjetske baštine UNESCO-a nalazi se nekoliko srednjovjekovnih groblja s područja Hercegovine:

  1. Radimlja, Stolac
  2. Boljuni, Bjelojevići, Stolac
  3. Potkuk, G. Bitunja, Berkovići
  4. Kalufi, Nevesinje
  5. Dugo polje Jablanica
  6. Grebnice, Bileća
  7. Dilić, Bijača, Ljubuški
  8. Biskup, Konjic

Regionalni projekt Stećci –srednjovjekovna groblja nadgrobnih spomenika predstavlja velik izazov nadležnim institucijama i općinama u smislu konzervacjie, zaštite i promocije nominiranih lokaliteta. Više podataka o oblicima biliga i stilsko-umjetničkim obilježjima reljefnih prikaza možete pogledati u video prilozima (linkovi ispod).

Video prilog Komisije / Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Prilog o nekropolama u BiH

Medieval sepuchral tombstones of  Bosnia & Herzegovina (please click below)

Medieval tombstones of Bosnia & Herzegovina, English version

Srednjovjekovno grobište Boljuni

Srednjovjekovno grobište Boljuni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s